Lokalna kuchnia ma ładne tradycje i do dziś w rejonach spożywa się standardowe, regionalne potrawy. Na Kaszubach są to pomiędzy innymi śledzie po kaszubsku. By je przyrządzić należy wymoczone filety śledzi pokroić w kawałki. Rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Dodać cukier oraz sekundę smażyć. Wlać ocet, dodać liście laurowe, ziele ang ., koncentrat pomidorowy. Wymieszać oraz dusić kilka minut. Zdjąć z ognia i doliczyć ziarenka gorczycy. Wystudzić. Kłaść odłamki filetów oraz przekładać sosem. Śledzie po kaszubsku najlepiej smakują na drugi dzień, kiedy prawidłowo się zmarnują oraz przejdą smakiem przypraw. Do przysmaków kaszubskich wypada też węgorz wędzony. Jest strawą przyrządzaną na Kaszubach, a metoda wędzenia emitowana jest z pokolenia na pokolenie. Węgorze wywodzą się z jezior Raduńskich i poławiane są od wieków. Drewno użytkowane do wędzenia nadaje rybie specyficzny smak.
restauracja Kraków
Kaszuby są bardzo bogate w ryby, w następstwie tego kuchnia ta tak wielokrotnie je wykorzystuje. Na rozmaite sposoby, niejednokrotnie ryby po kaszubsku podawane są taki sposób tym w tym regionie Polski. Polska kuchnia bogata jest w rozmaite, wyborne zupy. Już w polskiej historii polewki, gęste pożywne zupy spożywano na śniadanie (w formie mącznych zacierek na mleku), obiady oraz kolacje. Gospodynie korzystały ze wszystkiego co zebrały w sadzie. Jesienią i zimą gotowały zupy na bazie suchych owoców i grzybów. Dzisiaj zwykle zupy jada się do obiadu. Do najpopularniejszych należy z pewnością rosół z kury, z którego sporządzić można inne zupy takie jak na przykład zupę pomidorową. Do legendarnych polskich zup należy także krupki.